magdansöser.se TILL SALU! Mejla intresseanmälan med bud till info [at] magdansoser.se

Dansstilar inom den orientaliska dansen

Egyptisk magdans (Raks sharki)

Den egyptiska magdansösen strävar efter en konstnärlig och emotionell tolkning av den arabiska musiken och en vänlig interaktion med publiken. Moderna versioner av egyptisk magdans har blivit mer västerländskt med tillägg av tekniker från balett, pop, och Hollywood-musikaler. De flesta egyptiska magdansöser använder sällan fingercymbaler, dansar inte hela danser med slöja (endast i introduktionen av musiken) eller dansar sittandes på golvet (vilket är olagligt i Egypten). Props (danstillbehör) är sällsynt med undantag av Raks Assaya (sockerrör dans) och Raks Shamadan (kandelabrar dans). Det finns en rad olika instrument inklusive dumbeks (arabiska sidan trummor), kanoon (stränginstrument), violiner, ouds (liknar en gitarr), mizmars (ett horn instrument). I mer modern musikstil är västerländska instrument, bland annat tangentbord och elektroniska instrument. En typisk prestanda kan pågå 30 minuter eller mer, och det finns ett stort utbud av tempon, rytmer och melodier för magdansösen att tolka.

Turkisk magdans (oriyantal dansi)

Turkisk magdans är väldigt influrerad av romsk dans och kulturer som dyrkade gudar. Den är ofta mer enrgisk, djärv och atletisk. Man använder ofta finger cymbaler och det finns en rad olika instrument inklusive dumbeks (arabiska sidan trummor), violiner, ouds (liknar en gitarr), keyboards, oboer och klarinetter. En typisk prestanda kan pågå 30 minuter eller mer, innehåller en mängd olika tempon, rytmer och melodier. Mer moderna stilar av turkisk musik kan innehålla delar av de elektroniska eller världen-beat musik.

Libanesisk magdans

Liksom andra stilar av magdans är libanesisk dans mycket gammal, troligen går den tillbaka åtminstone så långt som till fenicierna. Idag anses det vara en konstnärlig blandning av egyptisk magdans (Raks Sharki) och turkisk magdans (Oryantal Dansi). Libanesisk magdans är generellt mer energisk än typisk Raks Sharki och mjukare än den turkiska magdans stilen.

Indisk bollywood dans

Det är mycket troligt att magdans har praktiserats i Indien under flera tusen år innan den gav vika för de mer moderna stilarna av den klassiska indiska dansen. Musiken till Bollywood dansen kan vara allt från traditionell till modern indisk musik. Allt populärare är att blanda andra musikstilar med traditionell indisk musik (till exempel lägga till amerikansk popmusik eller traditionella arabiska musikinstrument).

Tribal bellydance

Tribal stil bellydance utförs vanligtvis av en grupp dansare som härmar varandra, därför tenderar rörelserna att vara större, långsammare, djupare och mindre invecklade än andra stilar. Även solister i tribal tenderar mot denna jordnära tolkning av de centrala drag och musik. Finger cymbaler används ibland, liksom rekvisita såsom svärd.

Gypsi fusion

Denna magdans stil är en bred och liberal tolkning av folkdans som romerna (gypsi mer korrekt kallas rom, romer eller romani) dansade i främst Turkiet, Spanien, Balkan, och Egypten. Man tror att romerna har sitt ursprung i norra Indien. De emigrerade norrut och österut till Mellanöstern och Europa. Under sina resor utvecklade sin ursprungliga dansstil genom att införliva delar av varje kultur de kom i kontakt med. Dansen tolkas genom de traditinella romska musiken som iblan kan innehålla turkiska och arabiska element.

Magdans fusion med inslag av flamenco

Fusion kan dansas på flera sätt och kan vara inslag från flera olika dansstilar, det är upp till dansaren att tolka musiken. Flamencon är en vacker dans till lite mer latinamerikanska rytmer så som till exempel Gypsi kings eller flamenco musik. Dansaren använder ofta en vacket stor kjol som hon dansar med och formar till vackra rörelser. I flamencon använder man mycket temprament och stampar in musiken med fötterna.

© www.magdansöser.se -
Malmö Lund Helsingborg Ystad Skåne